Novosti

OBAVIJEST! Zabrana zadržavanja ulova i prodaje zaštićenih morskih pasa i raža

Zabranjeno je zadržavanje na plovilu, prekrcavanje, iskrcavanje, prijevoz, skladištenje, prodaja ili prikazivanje ili nuđenje na prodaju (uključujući putem društvenih mreža) morskih pasa i raža koje su zaštićene zbog svoje ugroženosti. Ako prilikom ribolova dođe do slučajnog ulova zaštićenih vrsta morskih pasa i raža, obavezno je puštanje ulovljene vrste u more i to neozlijeđene i žive, kad god je to moguće...

Praćenje stanja bioloških resursa u ribarstvu u 2022. godini

Praćenje stanja bioloških resursa u ribarstvu u 2022. godini proveo je Institut za oceanografiju i ribarstvo u okviru Nacionalnog plana prikupljanja podataka u ribarstvu Republike Hrvatske. Prikupljeni podaci koriste se za ocjenu stanja iskorištavanih morskih resursa i morskog ekosustava, ocjenu uravnoteženosti različitih segmenata ribarske flote s dostupnim prirodnim resursima te ocjenu učinaka ribarstva na ekosustav.

Segmentacija ribarske flote za 2022. godinu

Uprava ribarstva izvršila je segmentaciju ribarske flote Republike Hrvatske za 2022. godinu. U odnosu na 2021. godinu povećao se broj plovila koji koristi mreže stajaćice, a smanjio se broj plovila koji koristi aktivne alate...

Prikupljanje društveno-gospodarskih podataka za 2021. godinu

Sukladno članku 4., stavku 1. Pravilnika o sadržaju, obliku i načinu dostave društveno-gospodarskih podataka u ribarstvu ("Narodne novine", broj 79/2020), dostava društveno-gospodarskih podataka u ribarstvu obvezna je za sudionike u gospodarskom ribolovu, akvakulturi i preradi proizvoda ribarstva i akvakulture.

Radionica o slučajnom ulovu osjetljivih morskih vrsta

U zgradi rektorata Sveučilišta u Zadru 16. rujna. 2022. održana je radionica u okviru provedbe aktivnosti na projektu MedBycatch.  Na radionici su sudjelovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, WWF Adria, Udruge Biom, Institut Plavi Svijet te Sveučilište u Zadru. Tema radionice je bila slučajni ulov osjetljivih morskih vrsta u […]

Hrvatska kuhinja u EU kampanji za održivo ribarstvo „Taste The Ocean“

U kampanji pod nazivom Taste The Ocean, odnosno Okusi ocean, koju Europska komisija provodi drugu sezonu za redom, ove godine uključena je i hrvatska kuhinja. Kampanja promovira održivo ribarstvo i akvakulturu te pruža podršku ribarima i zaposlenima u akvakulturi koje je zatvaranje restorana egzistencijalno ugrozilo tijekom pandemije Covid-19. Devet uglednih europskih kuhara izradili su posebne […]